Programma leefstijltraject

Inleiding

Patiënten, die in Centrum Obesitas Noord Nederland een bariatrische operatie zullen ondergaan worden uitgenodigd voor het leefstijlprogramma, deze start al met de eerste bijeenkomst voor de operatie. Na de operatie zal de eerste 2 jaar intensieve begeleiding plaatsvinden, daarna zien we deze patiënten elk jaar eenmaal terug tot 5 jaar na de operatie. Tijdens het jaarlijkse bezoek aan het Centrum Obesitas Noord Nederland zal de patiënt gevraagd worden om op die dag ook het jaarlijkse bloedpakket in het Medisch Centrum Leeuwarden te laten afnemen.

Indeling groepen

De planning geschiedt vanuit het Centrum Obesitas Noord Nederland. Er zijn twee verschillende groepen in het leefstijlprogramma, waarvoor u ingedeeld kan worden na de operatie. Iedere groep heeft zijn eigen dag en dagdeel. De bijeenkomsten worden gehouden op de dinsdag of donderdag op ochtend of middag.

Tijdens het onafhankelijk behandeladvies vanuit de screening wordt uitgesproken welke groep voor u geschikt is. Deze groep past naar verwachting het beste bij u qua informatie en informatievoorziening.

Door deze indeling kan het zijn dat u bijvoorbeeld niet bij uw kamergenoot of woonplaatgenoot in de groep komt. Aanpassing in groepstype is echter niet mogelijk, dit is onderdeel van het screeningsadvies. 

De 7 bijeenkomsten zijn verdeeld over 2 jaar. De groep bestaat uit 12 deelnemers. Tijdens de groepsbijeenkomsten krijgt u begeleiding van de psycholoog, diëtist, leefstijlcoach en doktersassistente. Daarnaast is het mogelijk via MijnCon de vorderingen te monitoren en gebruik te maken van E-coaching.

Doel leefstijlprogramma

  1. Verbetering van kwaliteit van leven door handhaven van gezond eet- en leefpatroon door o.a. meer kennis op deze gebieden.
  2. Deelnemers hebben meer invloed gekregen op eigen emotie en stresshantering.
  3. Deelnemers gebruiken na afloop een volwaardig en op zijn/haar eigen behoefte afgestemd eetpatroon.
  4. Deelnemers hebben een gewichtsvermindering van 50% van hun overgewicht en handhaving van het bereikte gewicht (geen jojo effect).
  5. Toenemende QOL (kwaliteit van leven) en afnemende comorbiditeit (is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen).


Plaats
Medisch Centrum Leeuwarden
Henri Dunantweg 2,
8934 AD Leeuwarden

Centrum Obesitas Noord Nederland
Route 76B